Sök på turistmål.se:
 
Foto: Per Berg

Vi mötte skogens konung!

Turistmål.se besöker älgarnas rike på Kybacka gård utanför Gävle

En dag i augusti tog vi vår bil ut på en spännande resa rakt in i skogen - en resa som blev till ett otroligt ögonblick och ett fantastiskt möte. Vi mötte Reine och Marie i älgarnas rike på Kybacka gård utanför Gävle i Rörberg. Det finns endast fyra älgparker i Sverige där man kan få guidad tur in till älgarna och Kybacka är en av dessa.

Vi kliver in på en gård som andas hemtrevnad och välkomnande, i timmerstugan finns allt ifrån generationer med älgtjurshorn, en presentshop med allt vad man vill ha, till mysiga stora bord och ett fik som även fungerar som konferenslokal/festlokal med fullständiga rättigheter. På gården finns även inbjudande timmerstugor att hyra med bäddar upp till sex personer. Gården är deras livsverk och de har utvecklat verksamheten enormt under fyra år. Från början letade Reine och Marie egentligen efter en hästgård när de fick erbjudandet att köpa denna älgpark med tillhörande älgar.

”Älgpark, sa båda, sådant kan ju inte vi” men Reine som är jägare sedan 27 år och väl bevandrad i de vilda djurens värld tyckte att det lät spännande - efter diskussioner och småprat så blev det så. ”Vi sa lite naivt att fungerade det inte så kunde vi ju alltid använda hägnet till annat” säger Reine, ”men det har fungerat jättebra och jag slutade jaga älg i samband med övertagandet av gården”.

”Vi vill ha det naturliga kvar, det ska vara lugnt och fridfullt. Det ska vara genuint” säger Marie, ”Du ska verkligen känna att du kommer hit och slappnar”.

På Kybacka Gård går verkligen allt i djurens tecken och minsta detalj är genomtänkt. Det är till exempel Dennis, parkens stolta älgtjur, som får avgöra säsongens öppettider. ”Vi märker när han inte är mottaglig för besök längre” berättar Reine och fortsätter, ”Älgtjurens horn är klädda med hud på våren och sommaren - därför är han väldigt försiktig med var han går så han inte slår i. Men när blodet stoppar på höstkanten och beklädnaden börjar torka så är också brunsten snart på gång. Så snart han börjar feja hornen så stänger vi anläggningen och då får inga besökare längre komma in i hägnet. Både innan och efter brunst så är Dennis from som ett lamm och väldigt tam men under brunst så skyddar han sin flock”.

I lånade stövlar och med fjärilar i magen så står vi och väntar på att de stora portarna skall öppnas in till de lösa älgarna. På bara några meters håll går vi förbi två stycken fjolårskalvar. Det är en helt makalös känsla när Reine lockar den stora älgtjuren Dennis närmare och vi till och med får klappa honom - 700 kg älg står bara några decimeter ifrån oss!

Reine är väldigt kunnig om sina djur och vi blir riktigt upplysta under vår privata guidning inne i det 10 hektar stora älghägnet. Att gå inne bland 10 stycken helt fria älgar i över en timma är som att vara Alice i underlandet – det är som att befinna sig i en helt annan värld. Vi lämnar Dennis och går vidare i det vackra, lummiga landskapet.

”Det är viktigt att vi som människor respekterar de vilda djurens beteende” säger Reine medan vi står och betraktar älgkon som rofyllt ligger och vilar några meter framför oss. ”Filippa här har sina kalvar bara en bit ifrån sig nu och jag ser på hennes öron att hit men inte längre, därför ska vi respektera hennes frizon och gå lite runt, hon vet att jag gör så och därför ligger hon kvar”. Efter några minuters promenad så får vi syn på nästa ko - hon ligger lugnt kvar och kikar på oss medan vi beundrar hennes små månadsgamla kalvar.

Hägnet där älgarna bor känns enormt - de lever helt fritt i en stor skog med både gran och lövprakt. Björken använder älgarna däremot endast till att feja horn emot eftersom barken är giftig för dem. Vi går nu runt en stund och letar efter en kalv som enbart är 11 dagar gammal och efter en stund så ser vi henne ståendes ute på ett fält, ut ur skogen kommer en vacker älgko, så smäcker.

Jag frågar vad som händer om vi korsar deras väg och Reine säger ” i vilt tillstånd är det inte att rekommendera, här däremot så vet älgarna att respekt för bägge parter hela tiden finns, annars skulle det inte gå att bete sig såhär och vi skulle inte få komma så nära som vi gör. Han poängterar också att det är viktigt för dem att hela tiden röra sig i hägnet även när det inte guidas just för att få den ömsesidiga respekten, när det gäller guidade turer så sköter Reine alltid om den biten.

”Det finns bara en älgart i världen men utseende och storlek skiljer sig lite beroende om de lever i Skandinavien eller i Canada vilket mestadels beror på rovdjurstrycket”. Det vi vill är att besökarna som kommer hit ska ha lite mer kunskap när de lämnar oss, oavsett vad de har för kunskap när de kom fortsätter han.

När vi kommer ut från hägnet så är vi faktiskt ganska tagna, vilken upplevelse!

”Vi har ca 50-60% utländska besökare här men brottas hela tiden med hinder för skyltning för att de ska hitta hit” berättar Marie och Reine. ”Symbolen för Sverige ÄR älgen. Den övriga verksamheten som består i konferenser, möhippor, kickoffer generar största intäkterna men älgen är navet i hjulet.”

Jag ställde som sista fråga hur länge man måste boka visning och fick ett skratt ”Jadu” sa Marie, ”ringer du bara någon timma innan ifall ni har en busslast så löser vi det med för det hände här för några veckor sen, en arrangerad bussresa med 50 personer ville komma hit och chauffören ringde från bussen en timma innan och även det gick bra”.

Vi på turistmål tackar för att vi fick vara med på denna otroliga resa, det är helt klart inte den sista gången vi åker hit!


Mer information

Kybacka Gård i Gävle

Sök Gävleborg, Gävle, Djurparker på Turistmål.se

 

Aktuella nyheter


Bli medlem i Glass Juryn

» Ansök om att testa sommarens glassar. Läs mer
 

Skaffa VIP-kort och få 20%

» På olika boenden, aktiviteter och resmål. Läs mer
 

En gigantisk utställning i världsklass

» Följ med på en upplevelse utan like. Läs mer