Sök på turistmål.se:
 
Foto: Penywise / Morguefile

Skattjakt med Geocaching

Med hjälp av ny teknik tar vi med familjen på ett spännande äventyr i naturen.
Faktarutan
• Geocaching är en naturaktivitet där du med hjälp av en GPS och ledtrådar från tjänsten Geocaching.com letar upp gömda lådor i naturen.

• Runt 1.5 miljoner människor världen över sysslar med Geocaching. I Sverige beräknas det finnas över 20.000 aktiva deltagare och runt 30.000 gömmor.

Med rejäla skor, oömma kläder och telefonen i högsta hugg ger jag och mina två ivriga medhjälpare oss av hemifrån en tidig morgon för att pröva på Geocaching - fritidsaktiveten där man med hjälp av en GPS letar efter "skatter" som är gömda i naturen. Med hjälp av navigeringsfunktionen i min telefon tar vi ut en riktning och beger oss iväg rakt in i skogen mot vårt första mål.

Geocaching uppfanns av amerikanen Dave Ulmer år 2000, samma dag som den amerikanska staten gav allmänheten tillgång till det militära navigationssystemet GPS. Den dagen lade Dave ut den första geocachelådan och publicerade dess position på nätet. Det dröjde inte länge innan den blev hittad av en annan entusiast och därifrån har intresset sedan ökat lavinartat. Man räknar med att sporten idag har över en och en halv miljon aktiva deltagare och det finns geocacher utplacerade på alla jordens kontinenter plus i den internationella rymdstationen ISS.

Med hjälp av telefonens inbyggda GPS och den nyinstallerade Geocache-applikation letar vi oss fram till stället där plastlådan skall vara gömd. Lådan skall enligt uppgift innehålla penna och anteckningsblock med vilka vi kan "logga" vårt besök. Genom geocachens information i "appen" hittar vi ytterligare ledtrådar och sedan dröjer det inte länge innan den nioåriga medhjälparen exalterat ropar att han har hittat gömman.

Många geocacher består av en plastbehållare av något slag, de kan variera i storlek från en vanlig lunchlåda till en förvaringscylinder för gamla filmrullar. Ibland är de ännu mindre och kan sitta fast med en stark magnet, speciellt när gömmorna finns i stadsmiljö. Alla geocacher innehåller loggbok och penna, ibland finns där även bytessaker. Det är till exempel små leksaker som man får byta ut mot något annat som man har med sig. Just den delen är mycket uppskattad hos många barn.

Vi loggar vårt besök både i loggboken och sedan lägger vi tillbaka lådan där vi fann den. Efter det så firar vi fyndet av vår första geocache med att äta den medhavda frukosten i solskenet. Efter några timmar är vi hemma igen från vårt första äventyr med geocaching, mer än nöjda med dagens resultat. Totalt lyckades hitta fyra stycken geocachar, alla inom några hundra meter från vårt villaområde.

Det sista mina två tappra medhjälpare undrar innan de somnar på kvällen är om vi inte kan ge oss ut imorgon igen och leta efter nya skatter.


Mer information

Geocaching i Sverige

 

Aktuella nyheter


Bli medlem i Glass Juryn

» Ansök om att testa sommarens glassar. Läs mer
 

Skaffa VIP-kort och få 20%

» På olika boenden, aktiviteter och resmål. Läs mer
 

En gigantisk utställning i världsklass

» Följ med på en upplevelse utan like. Läs mer
 

Aktuella turistmål

 Gräfsnäs slottsruin
har bildMatpromenad kvällsspecial
har bildSillre naturstigar
har bildHelikoptertur med vandring i fjälle
har bildVandringspaket vid Grebbestad Fjord
har bildHistoriesafari med lyxig fika
har bildLär dig laga sushi
har bildEscape Tours Köpenhamn
har bildWenngarns Slotts Medeltidsdagar
har bildMatpromenad After Work
har bildKurs i Hjärt- och lungräddning
har bildSkogsbad