Sök på turistmål.se:
 

Vårfruberga klosterruin

 Historiska sevärdheter  |   Strängnäs, Södermanlands län

 

Beskrivning

Nunneklostret, som grundades vid Fogdö kyrka ca 1150, flyttade 1289, troligen på initiativ av kung Magnus Ladulås, till denna plats nere vid Mälarens vatten med namnet Vårfruberga kloster. Klostret drogs in till kronan 1527 i och med reformationen och upphörde helt tio år senare. Vårfruberga kloster hörde till cistercienserorden.

Under sina nära 400 år var Vårfruberga kloster ett av Sveriges rikaste och mäktigaste. Dess verksamhet finansierades genom avkastning från de många stora gårdar som klostret ägde runt om i Mellansverige. Läget vid Mälaren var strategiskt viktigt för kommunikationerna, sommar som vinter. På nunnornas tid var vattennivån ca 3 meter högre än idag.

Nunnornas dag var lång och fylld med regelbundna bönestunder - tidegärden, varvat med arbete i trädgård, med sömnad och skrivande. Klostret var också en viktig plats för sjukvård och kulturell utveckling. Förutom nunnor fanns i klostret noviser och lek-systrar som hade en litet friare tillvaro.

Vårfruberga kloster har lämnat många spår i historien. I ett skyddsbrev för klostret undertecknat av Birger Jarl nämns Stockholm som huvudstad för första gången. Fogdö jordebok, en egendomsförteckning från 1200-talet, är Sveriges äldsta bevarade (i avskrift). Den praktfulla Fogdöbonaden, som finns att se på Historiska museet i Stockholm, syddes av nunnorna i Vårfruberga på 1400-talet. Innan klostret etablerades vid Mälarstranden fanns här en liten borganläggning, byggd under 1200-talets första hälft men nedlagd bara några decennier senare.

Vägbeskrivning

Kör till Fogdö kyrka, sväng höger (skyltat) ner till Kungsberg. Där finns också en fin badplats.

 

Kategorisering

 

Funktioner